TIDSLINIE

Kay Portraet


1886

Kay Bojesen föds den 15 augusti i Köpenhamn. Son till förlagsdirektör Ernst Bojesen (utgivare av bl.a. ”Blæksprutten”) och konstnär Valborg Rønsholdt.

Kay är 3:e barnet i en syskonskara på 4 – Oscar (målare), Aage (barnläkare), Kay och Thyra (gifter sig med en arkitekt).

1910 1

1910

Blir färdiglärd silversmed hos Georg Jensen på Bredgade i Köpenhamn där han blir mycket erkänd.

Kay Bojesen åker därefter till fackskolan för ädelmetall i tyska Schwabisch Gmund och därifrån vidare till Paris där han under en period arbetar som silversmed.

Kay Mor Sorthvid

1919

Kay Bojesen gifter sig med Erna Pethrine Drøge-Møller.

Det sägs att Kay Bojesen med sin karakteristiska galghumor friade till henne 1918 med orden: ”Jag är hänförd av Er kropp, fröken Drøge-Møller, vill Ni gifta Er med mig ...?".

Samma år som de gifter sig föds sonen Otto.

Mand Koerer Sorthvid

1922

Foreningen Dansk Arbejde afholder en konkurrence om legetøj i København, hvor Kay Bojesen debuterer som legetøjsdesigner.

Han deltager med fire stykker legetøj - heriblandt legetøjstromlen i malet bøg (30 cm lang), et træskib, en ridende dragon og en vippe - og bliver præmieret.

Begrundelsen for at deltage i konkurrencen forklarer Kay Bojesen med: ”Det skyldes simpelthen det faktum, at jeg har en søn, der af slægt og venner begaves med alt det legetøj, som tænkes kan. Imidlertid med det bedrøvelige resultat, at han, som er en kraftig og håndfast lille fyr, sørgeligt hurtigt ser det gå i stykker mellem fingrene på sig”.

 

Kay Forretning1932

Kay Bojesen öppnar källarbutik och verkstad på Bredgade 47, precis i närheten av Amalienborg. Här utvecklas han under de kommande 26 åren med hustrun Erna i butiken och sig själv i verkstaden bakom i färd med att tänka ut nya idéer.

Källarbutiken är ett eldorado av leksaker, silverföremål, träskålar och trätallrikar.   

1930 2

1930

Det sägs att man inte kan lära gamla hästar nya konster.

Det gäller som tur är inte i Kay Bojesens äventyrliga djurcirkus, där en stolt springare från 1930-talet i höst galopperar in i manegen och utan tvekan tar både nya och gamla designryttare med storm.

1932 2

1932

Skallran, den första klassiska leksaken till ett barn, ritade Kay Bojesen sin egen variant av 1932.

1934 1

1934

Taxen Pind kommer till världen gjord av mahogny och i 2 storlekar (15 och 32 cm). Taxen är bara en av Kay Bojesens många hundar från 1930-talet.

Taxen nyintroduceras 2011 gjord i oljat valnötsträ.

1935 1

1935

Originalskiss av zebran som utskuren i trä och handmålad i svart-vitt är ett av Bojesens första exotiska djur.  

1935 2

1935

Många hundar har kommit ur Kay Bojesens hand och Tim är namnet på denna lilla finurliga terrier, designad 1935.

1936 1

1936

Gunghästen i bok kommer till världen. Den tillverkas i flera varianter med och utan handtag och färg.

En gedigen gunghäst som fortsätter att gunga generation efter generation. Gunghästen lever i högsta grad upp till Kay Bojesens ideal med leksaker som ska tåla att användas och lekas med.

 

1940 1

1940

Kung Kristian X fyller 70 år och då gör Kay Bojesen sina egna livgardister som han ställer upp framför butiken på Bredgade som en hyllning till kungen. 4 galaklädda livgardister, över en meter höga, möter kung Kristian X när han rider förbi butiken.

Först 1942 sätter Kay Bojesen sina gardister i produktion. Amalienborgs garde består av en officer med sabel och tre gardister, en med trumma, en med flagga och en med gevär.

Kay Bojesen har inspirerats av det kungliga livgardets uniformer – som har burits av gardet sedan 1657 – med de karakteristiska svarta björnskinnsmössorna, blåa byxor och röd-vita jackor.

Gardisterna är tillverkade i flera storlekar och utgåvor.

1948 1

1948

Under 1940-talet ser jultomten dagens ljus med inspiration från de framgångsrika målade livgardisterna. Kay Bojesens barnbarn kommer tydligt ihåg hur jultomten stod överallt i butiken och i bostaden som en föraning om den glada juletiden.

Bojesen gav givmilt bort jultomten till barn och barnsliga själar bland kunderna.

Under hösten 2013 nyintroduceras jultomten.

1950 1

1950

Kay Bojesen skapade sångfåglarna under 1950-talet men de sattes aldrig i produktion.

2012 sattes sångfåglarna i produktion med gamla foton från Kay Bojesens familjealbum som förlaga. Familjen hälsar Ruth, Pop, Otto, Kay, Peter och Sunshine varmt välkomna till Bojesens förunderliga djurfamilj.

1951 1

1951

1951 blir året då den älskade apan ser dagens ljus. Apan i teak och limbaträ är ett levande bevis på Kay Bojesens övertygelse om att linjerna i en produkt ska ”le”.

Den leende apan är nog den mest välkända av alla Kay Bojesens leksaker.

Det sägs att Kay Bojesen blev tillfrågad om han vill designa en klädhängare till en barnmöbelutställning. Tanken med apan var att de långa armarna skulle komma ned i barnens höjd och på de korta benen skulle man kunna hänga mössan och halsduken.

1952 1

1952

Den lilla nyfikna björnen kommer till världen – i ek och lönn.

Kay Bojesen blir samma år utnämnd till kunglig hovleverantör för lång och trogen handel med hovet.

1953 1

1953

Elefanten blir en del av familjen. Tillverkad i ek – stor och tjock med både snabel och ben som är rörliga. Elefanten finns även i en sällsynt grå utgåva med rosa öron. 

1954 1

1954

Kay Bojesen designar flera olika vackra fåglar. Lunnefågeln med sitt rörliga huvud ser dagens ljus och tillverkas i två storlekar - ca 17 och 30 cm.

Lunnefågeln är gjord av målad al och färglagd av den tidens stora teatermålare, Svend Johansen, som var berömd för sina naivistiska linjer och som även har färglagt flera av Kay Bojesens målade djur.

Lunnefågeln har sedan blivit en av hans mest efterfrågade ”bortglömda” designer. Under våren 2013 nyintroduceras lunnefågeln.

1955 1

1955

Flodhästen kommer till världen med sina rörliga käkar i oljat ekträ. Det finns även några få exemplar i en målad variant. Den snälla flodhästen som öppnar sitt stora gap är kanske Kay Bojesens mest kända djur. Kay Bojesen själv använde den till att hålla ordning på pennorna på skrivbordet.

Här ses han med sina barnbarn Peter och Lotte vid sitt skrivbord med flodhästen i förgrunden.

Flodhästen nyintroduceras 2011 i en mindre storlek.

1957 1

1957

Ett år innan Kay Bojesen dör gör han ett av sina allra sista trädjur - kaninen. Den är gjord i ekträ och kan röra på både armar och ben och ser nyfiken och vaken ut med sina uppstående öron. 

Kaninen nyintroduceras 2011.

1968 2

Kay Bojesen dör 72 år gammal (28 augusti 1958). Hans änka Erna Bojesen driver företaget vidare till sin död 1986.

Familjen driver butiken vidare under några få år. 1991 säljs rättigheterna till leksaksdjuren, gardisterna i trä samt besticken ”Grand Prix” i stål till Erik Rosendahl. 2011 överlämnas rättigheterna till besticken "Grand Prix” till Kay Bojesens barnbarn Sus Bojesen.

SEDAN 1930

Dansk design

Kay Bojesen ett av Danmarks stora designernamn och hans konsthantverk bland de mest efterfrågade ibland dansk design.

KAY BOJESEN

Hitta återförsäljare

Flera butiker i Sverige säljer våra produkter. Hitta en nära dig.

VI ANVÄNDER COOKIES X