Kay Bojesen

Nyheter

Kay Bojesen hade många talanger och en underbar fantasi. Han arbetade hårt för att skapa designs som, i hans egna ord, log. Denna speciella talang har skapat en magisk värld av trä djur och figurer som har blivit älskade klassiker världen över.

De nyaste familjemedlemmar

figurer Björn, medium

ek/lönn, 25 cm
SEK 2.799,00

figurer Tomtemössa, mini

röd/vit, Ø 2,5 cm
SEK 149,00

figurer Fanbärare

röd/blå/vit, 77 cm
SEK 6.999,00

Medium Björn

Säg hej till björngänget

Kay Bojesens djurcirkus har en vitt förgrenad stamtavla som hyllar hela djurriket – från savannens djur till husdjur och fåglar. Bojesens universum är med andra ord en stor och lycklig familj. Flera av djuren har dessutom själva bildat familj, med designvarianter i olika storlekar och färger. Efter apflocken och den färgglada fågelkolonin är det nu den knubbiga björnens tur att växa till sig, när Kay Bojesen Denmark ger den kända designen i ek och lönn en fullvuxen björn på 25 cm.

Inspirationen till sin exotiska björn hämtade Bojesen på Köpenhamns Zoo, när björnungen Ursula stöttes bort av sin mamma och istället togs om hand av självaste zoodirektören och hans hustru. Den här solskenshistorien satte fart på Bojesens livliga fantasi, och han skapade den här mjuka björnen som är lätt att krama trots det hårda träet.

Kay Bojesen Denmark Björn (H: 25 cm) kostar 2 799,00 SEK (rekommenderat pris). Nyheten finns i butik från mitten av september.

» Hittar produkterne her

Mini Tomtemössa

Vi lyfter på hatten för de minsta

Kay Bojesens trädjur finns i alla former, från den stora elefanten till apan i miniatyr. Men de har en sak gemensamt. Oavsett storlek har de en stor personlighet som utstrålar dansk design i världsklass, och de har dessutom ärvt Bojesens berömda känsla för humor. Det gäller inte minst på julen, när apan och de andra djuren inte drar sig för att låna jultomtens luva och sprida julstämning överallt i hemmet. Djurfamiljens minsta medlemmar ska dock inte glömmas bort, och därför kompletterar Kay Bojesen
Denmark nu hatthyllan med en tomteluva i storlek XS som passar perfekt på miniapans och turturduvornas huvuden.

I höst har det apsköna tillbehöret nämligen åkt en vända i torktumlaren och krympt, så att luvan passar apafamiljens allra minsta medlem. Den handmålade rödvita luvan hålls på plats med en praktiskt elastisk rem under hakan, så det är bara att du svingar dig ut i designdjungeln.

Kay Bojesen Tomteluva (Ø: 2,5 cm) i målad bok kostar 149,00 SEK (rekommenderat pris). Nyheten finns i butik från mitten av september.

» Hittar produkterne her

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør, abe

Ape

Stor personlighet i miniformat

Kay Bojesen är upphovsmannen till en hel rad ikoniska träfigurer, men det är framför allt Apan som blivit hans signaturdesign. Det livliga lilla djungeldjuret såg dagens ljus för första gången 1951 och sedan dess har apfamiljen utökats ett flertal gånger. Idag finns den ikoniska träfiguren därför i flera storlekar och nu händer nya saker i släktträdet, när Kay Bojesen Denmark introducerar det ultimata tillskottet till familjen: En Apa i lillebrorsstorlek som förvandlar Kay Bojesens välkända design till ett charmerande miniformat.

Även om Apan krympt betydligt i förhållande till sitt ursprungliga format finns designens stora personlighet och charm kvar. Precis som sina större bröder plirar Apan livfullt med sina blanksvarta ögon medan de långa armarna svingar sig käckt från barnkammaren till hyllan och kontoret och troget följer sin ägare. Den nya storleken är dessutom enkel att placera överallt i inredningen – gärna som en del av ett stilleben med andra danska designklassiker i miniformat – smått är ju gott.

Kay Bojesen Denmark Apa (H: 9,5 cm) i teak och limba kostar SEK 699,00 (rek. pris) och finns i handeln från början av mars.

» Hittar produkterne her

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør, biler

Bilar

Bojesens nya hästkrafter

Kay Bojesen hade full fart på produktionen under hela sin karriär. När han gick bort lämnade han efter sig över 2 000 arbeten i allt från silver till trä, och i samarbete med den världsberömde designerns efterlevande har Kay Bojesen Denmark kunnat hålla samma höga hastighet och löpande gjort nylanseringar av designerns populäraste föremål. I höst kommer turen till en helt ny kategori, när Kaj Bojesen Denmark kör fram två bilar ur garaget som lär tilltala alla med ett intresse för hästkrafter. De två nya bilarna är tillverkade utifrån Bojesens originalskisser och finns i två storlekar, i obehandlat ekträ samt målat bokträ med rutor av plexiglas.

Kay Bojesen designade de avancerade men ändå vänliga bilarna för lite äldre barn, som vuxit ifrån klossar på stora hjul och istället ville ha kraftfulla motorer som kunde duga åt en superhjälte. I dag har Kay Bojesens design dock till slut flyttat ut ur leksaksvärlden och in bland designergadgets, där både den stora bilen i naturträ och den mindre, målade är på väg att bli kultförklarade hos samlare och alla andra som vill ha en fartfylld inredning med små, välvalda föremål.

Kay Bojesen Automobil Sedan (L: 27 cm) i obehandlat ekträ med ruta av plexiglas kostar 999 SEK (rek. pris). Kay Bojesen Automobil Sedan (L: 13 cm) i målat bokträ med ruta av plexiglas kostar 499 SEK (rek. pris). Nyheterna finns i handeln från början av september.

» Hittar produkterne her

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør,

Liten apa

Mer aplek

Kay Bojesens apa var från början tänkt som en finurlig krok till barnkläder. Istället blev den karismatiska träfiguren som bekant ett slags gadget, och i dag är apan en designikon med fans över hela världen. Under de senaste åren har Kay Bojesen Denmark utvidgat apflocken med flera artfränder, och nu kommer ännu en fin nyhet ur stamträdet. I höst lanserar varumärket nämligen hela två apor i nya materialkombinationer, ek/lönn och ek/rökt ek, som känns bekanta med tanke på sina berömda bröder, men samtidigt intar den nordiska inredningen på nya sätt. De lär snabbt hitta sin egen plats i apflocken!

Även om höstens två nyheter är tvillingar rent designmässigt är de långt ifrån överens. Den ljusa apan svingar sig rakt in i Scandinavian Living-stilen, där den blandas med både nya och gamla möbelklassiker, medan den mörka apan intar bostaden med ett exotiskt och djupt färgspel som kan spåras till apans ursprung djupt inne i designdjungeln. Apbröderna är dock ense om två viktiga saker: hyllningen till det goda hantverket och de exklusiva naturmaterial som gör designen mycket hållbar. Träet åldras med trendig patina, som bara en äkta klassiker kan.

Apa (H: 20 cm) finns i varianterna ek/lönn och ek/rökt ek och kostar 1 095 SEK styck (rek. pris). Nyheten finns i handeln från början av september.

» Hittar produkterne her

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør, jul

Nissemor

En maka till jultomten

Många designälskare är närmast förälskade i Kay Bojesens träfigurer. Det gäller inte minst den jovialiska och hjärtliga jultomten som Kay Bojesen tecknade på fyrtiotalet och som sedan dess har pånyttfötts till alla julfans stora glädje. Men även den mest stressade jultomte kan känna sig ensam och längta efter att dela risgrynsgröten med någon. Därför lanserar Kay Bojesen Denmark nu en maka till jultomten, som med skeden i högsta hugg gör julen till kärlekens fest. Nissemor är en ny design som skapats som jultomtens avbild, i linje med Kay Bojesens design-DNA. Den sprider garanterat massor av julkärlek.

Som en kvinnlig variant av jultomten har Nissemor samma leende och livfulla linjer i träet som kännetecknar Kay Bojesens träarbeten, och gör dem till något mellan fantasifigurer och designobjekt. Nissemor är samtidigt full av ljuvhet och håller huvudet högt – julstämningen infinner sig omedelbart när hon stiger in på bordet, i fönsterskärmen eller i mysiga hörn i vinter. Hon kan komplettera sin bättre hälft jultomten eller stå för sig själv. Nissemor startar egna traditioner, fulla av julkänsla och girl power.

Kay Bojesen Nissemor (H: 20 cm) i målat bokträ kostar 649 SEK (rek. pris) och finns i handeln från början av september.

» Hittar produkterne her

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør,

Bilder

Karismatisk kusin

När Kay Bojesen Denmark i våras lade till en ny kategori i Kay Bojesens värld – galleriartiklarna – slog varumärket bokstavligt talat huvudet på spiken. Både nya och gamla Bojesenfans älskar tanken på att få hänga upp de ikoniska trädjuren på väggen. Efter den grafiska zebran är det dags för djurflockens överhuvud, apan, som debuterar i tavelformat med fyra olika motiv. Bilderna är tryckta på canvas med träram och upphängning i form av ett lädersnöre, precis som gamla klassrumskartor. Tanken bakom kollektionen är just att blanda retroglädje med modernitet till ett uttryck som passar överallt i hemmet.

När man säger Kay Bojesen är det många som omedelbart säger ”apan”. Även om Kay Bojesen designade otroligt många saker under sin långa karriär är det ändå apan som går i täten för hans världsberömda designuniversum. Denna stjärnstatus gör nu att den muntra apan får bli fotomodell för en dag. Resultatet är tre olika foton och en fotograferad blyertsteckning, som lanseras som den andra grenen i stammen på Kay Bojesen Denmarks nya gallerikollektion. Med sina naivistiska och människoliknande motiv får de en självklar plats i hjärtat på alla apälskare.

Kay Bojesen Denmarks bilder på canvas med träram och upphängning i form av ett lädersnöre finns med fyra olika motiv: Apskiss (40 cm x 56 cm), foto med obehandlad träprofil och obehandlat lädersnöre kostar 649 SEK (rek. pris). Apporträtt (40 cm x 56 cm), foto med obehandlad träprofil och obehandlat lädersnöre kostar 649 SEK (rek. pris). Klassrummet (40 cm x 56 cm), foto med svartmålad träprofil och svart lädersnöre kostar 649 SEK (rek. pris). Godnattläsning (40 cm x 40 cm), foto med svartmålad träprofil och svart lädersnöre kostar 549 SEK (rek. pris). Nyheterna finns i handeln från början av september.

» Hittar produkterne her

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør,

ILLUSTRATIONER

Kay Bojesens nya verk

Det grafiska är ett återkommande element inom nordisk inredning och detta förstärks just nu av en stark trend: litografier och fotografier. Moderna konstverk med tydliga och monokroma uttryck ger inredningen personlighet, precis som apan, flodhästen och alla andra träfigurer från Kay Bojesen har gjort i decennier. Därför lanserar Kay Bojesen Denmark nu även galleriprodukter i sitt sortiment. Först ut på duken är Zebran, som tolkas i tre motiv och tre storlekar: Som modernt foto av den prisbelönta fotografduon hagedornhagen samt som papperskonst och kolskiss avfotograferad från Kay Bojesens egna arbetspapper.

Zebran galopperade in på designarenan 1935, och än idag är originalskisserna så välbevarade att de har kunnat användas som grund för två av vårens tre tavelnyheter: Den minsta och den mellersta tavlan som återger Kay Bojesens originalteckningar av zebran ensam och i flock genom modern och minimalistisk fotokonst passar lika bra i barnrummet som i gillestugan eller på hemmakontoret.

Galleriprodukterna från Kay Bojesen på kanvas med träram och läderupphängning finns i tre storlekar med olika zebramotiv: Svartvitt modernt foto av hagedornhagen (40 cm X 56 cm) med svartbetsade trälister och svart lädersnöre kostar 649 SEK (rek. pris). Skissteckning efter originalpapperskonst (40 cm × 40 cm) med lister i naturträ och snöre i naturläder kostar 549 SEK (rek. pris). Skissteckning avfotograferad efter kolskiss (40 cm × 30 cm) med lister i naturträ och snöre i naturläder kostar 499 SEK (rek. pris).

» Hittar produkterne her

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør,

Måsen

Den makalösa måsen

Kay Bojesen utforskade stora delar av djurriket i arbetet med sina ikoniska träfigurer och han begränsade sig inte till fyrbenta varelser. Även ornitologin låg honom varmt om hjärtat och han tolkade många fågelarter, från den finurliga lunnefågeln till de färgglada sångfåglarna, små sparvarna och kurtiserande turturduvorna. Nu kan vi välkomna ännu en favorit i flocken när Kay Bojesen Denmark ger ny luft under vingarna till Måsen som Kay Bojesen designade till Snedkerlaugets jubileumsutställning 1954. Måsen finns i tre storlekar, och vart den än flyger är den ett livligt inslag i alla fönster och hörn.

Kay Bojesen designade Måsen till Snedkerlaugets jubileumsutställning 1954. Den gråklädda fågeln släpptes dock inte lös på egen hand utan fick sällskap av 22 artfränder som hängde ned från taket som dekoration. De livliga ögonen och den knallgula näbben gör att man nästan kan se flocken svepa hastigt genom utställningslokalen, och nu får Måsen chans att skaka om inredningen igen.

Måsen av Kay Bojesen i målad bok finns i tre storlekar (L: 18 cm, 28 cm och 38 cm) och kostar 649, 899 och 1299 SEK (rek. pris). Nyheten finns i butik från början av mars 2017.

» Hittar produkterne her

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør,

Spurvepar

Småfåglar för vårblommor och vårkänslor

Fågeln har de senaste åren varit ett populärt inredningsmotiv, från grafiska fjädertryck till exotiska tapeter och vaksamma ugglor, men Kay Bojesen fick upp ögonen för fåglar redan på sin tid. Från sin altan i området Bellavista hade han utsikt över Öresund, där måsar och småsparvar tumlade runt. Han inspirerades av sitt eget ”rede” när han skapade många av sin humoristiska trädesigner. Det gäller inte minst den karismatiska och knallgula sparven som Kay Bojesen Denmark låter pröva sina vingar i vår, i den ursprungliga storleken och färgen och på kvist, precis som man gjorde i Bojesens eget hem. Här placerades den iögonfallande fågeln i blommor och växter och gav en kvittrande känsla i blomkrukshöjd – alltid med glimten i ögat som kännetecknar Bojesens design.

En annan design från Kay Bojesen som väcker känslor är vårens förälskade Sparvpar. Till skillnad från den målade släktingen är dessa två turturduvor gjorda i tvåfärgat naturträ och är definitivt tilldragande: En magnet i botten av fåglarna drar dem mot varandra och samlar dem samtidigt i flocken tillsammans med de andra sparvarna, som finns i sju olika färger med tillhörande magnetisk ”landningsbana”.

Sparvpar med magnet (H: 6 cm) i naturfärgad ek och rökt ek kostar 499 SEK (rek. pris). Sparvar på kvist (H: 19,7 cm) i målad bok kostar 499 SEK (rek. pris) för en förpackning med 2 st. Nyheterna finns i butik från början av mars 2017.

» Hittar produkterne her

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør,

Skidåkarna ”Datti” og ”Boje”

Paråk i pisten

Kay Bojesen hittade oftast inspirationen till sina ikoniska träfigurer i djurriket, men hans stora arkiv är även fullt av exempel på fyrhjuliga och tvåbenta figurer. Däribland Skidåkarna, som Kay Bojesen skapade med sin son och svärdotter som förebilder i slutet av 1940-talet. Nu gör det färggranna paret comeback i pisten – Kay Bojesen Denmark tillverkar Datti och Boje som en hyllning till den sportiga sidan av Danmarks berömda funktionalist.

Datti och Boje liknar inte människor, men är ändå mycket mänskliga när de med intensiv blick, energiskt kroppspråk och snabba skidor gör sig redo att skida in överallt i hemmet, från fönsterkarmen till skrivbordet och bokhyllan. Det färgrika, handmålade bokträt gör figurerna till ett iögonfallande designstatement i inredningen och figurerna utstrålar en känsla av nordiska folksagor med käcka toppluvor och klädsamma mönster.

Kay Bojesens skidåkare Datti och Boje (H: 15,5 cm) är tillverkade i målat bokträ och kostar 799 SEK (rek. pris) styck.

Figurerna finns i butik från början av september 2016.

» Hittar produkterne her og her

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør, Flodhest, Kay Bojesen

Flodhäst

En ordentlig munsbit

Även om träfigurerna i Kay Bojesens djurfamilj har massor av livlig charm har tanken aldrig varit att de ska vara naturtrogna. Tvärtom ville Kay Bojesen skapa fantasifulla varianter av djuren, och i höst får Kay Bojesen Denmark kreativ frihet att presentera en zoologisk sensation: en svart flodhäst, där den klassiska flodhästen fått ett lager svart tavelfärg för lek, lärande och korta meddelanden. Flodhästens nya funktion gör den till en naturlig samlingspunkt för hela familjen, där den på ett oemotståndligt sätt påminner om att köpa mjölk, tar emot anteckningar under telefonsamtal eller lär de minsta barnen att stava, helt i linje med Kay Bojesens moderna, didaktiska principer. Tanken om intuitivt lärande i vardagen var en central del i flera av Kay Bojesens barndesigner, från alfabetsklossarna till ABC-stället. Med den nya flodhästen finns stora möjligheter att lära sig för barn i alla åldrar. 

 

I likhet med Kay Bojesens flodhäst i obehandlad bok, som redan finns i sortimentet, kan flodhästen naturligtvis användas som ett klassiskt skrivbordstillbehör eller som rent och skärt designobjekt, som talar till hjärtat och hjärnan på ett sätt som bara Kay Bojesen kan.

Kay Bojesen Flodhäst (H: 10,4 cm) i målad bok med svart tavelfärg och medföljande kritor kostar 899 SEK (rek. pris) och finns i handeln från mitten av september 2016.

» Hittar produktet her

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør, Hest, Kay Bojesen, lys

Häst

Kay Bojesen galopperar igen

Kay Bojesen var inte bara en stor djurvän, han var även fantastisk formgivare med en galopperande fantasi. Kanske är det därför som hästen låg honom så varmt om hjärtat. Kay Bojesen Denmark har idag en hel flock stolta springare i stallet: från den exotiska zebran till den godmodiga gunghästen och den vilda valacken i valnötsträ. Nu lockas ännu en häst in i hagen. Hösten 2016 bjuder nämligen på en verklig morot för designryttarna – en ljus och snabbfotad häst i obehandlat trä som är besläktad med Bojesens övriga djur i bok. 

Kay Bojesen är känd för sin förmåga att få träets linjer att le, och för sin stora fantasi som aldrig tog paus, inte heller på fritiden eller på semestern. I en intervju med Nationaltidende 1944 pekade Kay Bojesen själv på sin stora personliga utmaning med att ”hålla min driftighet i tömmarna” och idag kan vi glädjas åt att han lät kreativiteten löpa fritt och bland annat utformade Hästen på 1930-talet. Den gladlynta och humoristiska designern svingade sig aldrig upp i sadeln själv, utan föredrog att med båda fötterna på jorden, högt hållen cigarr och ännu högre kreativt flöde skapa några av de mest ikoniska produkterna i dansk designhistoria. I höst rider hela Danmarks ”lekfarbror” vidare och en ny häst flyttar in i stallet. Den ljusa springaren har skapats i obehandlad bok, och delar stamtavla med den mörka hästen med lädertyglar som redan finns i Kay Bojesen Denmarks sortiment.  

Kay Bojesens häst (H: 14 cm) i obehandlad bok kostar 799 SEK (rek. pris) och finns i handeln från början av september 2016.

» Hitta produktet her

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør, Plaid, Kay Bojesen, grå

Pläd

Arketypisk Bojesen-pläd

Kay Bojesen är känd som pionjär inom dansk funktionalism och ses som stamfadern till en stor familj av träfigurer. Han hämtade inspiration från när och fjärran, och Kay Bojesens djur är alla olika – från de färgglada sångfåglarna till den exotiska apan och den godmodiga taxen. Men alla medlemmar i Kay Bojesens djurcirkus har samma charm och är ofta skapade med samma cirkulära form som utgör den eleganta grunden för höstens mjukaste nyhet från Kay Bojesen Denmark: en vändbar pläd i lammull. 

De stiliserade skisserna framträder elegant mot bakgrunden av jacquardvävd lammull, som gör pläden vändbar, och designuttrycken blir då mycket olika på den mörkgrå och ljusgrå sidan. De trendiga och aktuella gråtonerna har sina rötter i Pantone-skalan och är inspirerade av den egna familjen – sångfågelflockens förnäma överhuvud Ernst har en målad fjäderdräkt där kroppen har samma mörkgrå och huvudet samma ljusgrå färg.

 

Kay Bojesen pläd (130 cm x 170 cm) i 100 % jacquardvävd lammull finns i grått. Pläden kostar 2249 SEK (rek. pris) och finns i handeln från början av september 2016.

» Hittar produktet her

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør,

Tomteluva

Jul i designjungeln

Kay Bojesens ikoniska träapa har en stående inbjudan under julgranar över hela världen. För vissa är årets julklapp början på en ny och livslång vänskap, medan andra utökar apfamiljen med fler medlemmar i olika storlekar. Apan är kort sagt en del av den nordiska designerjulen och i höst tar Kay Bojesen Denmark populariteten till nya höjder med lanseringen av den ultimata accessoaren för alla Kay Bojesen-fans: En handmålad tomteluva till den välkända apan, eller varför inte till ett annat djur från designcirkusen, såsom sångfåglarna eller elefanten.

Även om apan utan tvekan är Kay Bojesens mest berömda träfigur finns det också ett enormt stort intresse för hans övriga arbeten. Gamla och nya fans lägger löpande till nya djur i sina samlingar och därför har tomteluvan naturligtvis en design som passar många av Kay Bojesens skapelser: Apan, björnen, elefanten, flodhästen, hunden, sångfåglarna och kaninen. Goda vänner delar nämligen gärna garderob, och med höstens nyhet kan alla designälskare få julstämning direkt med luvan i topp. 

 

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandørKay Bojesen, spurve

Kay Bojesens Sparvar

Sparven gör åter entré i Kay Bojesens djurcirkus

Kay Bojesens berömda djurcirkus bjuder ständigt in nya medlemmar i manegen. Eller i voljären, skulle man kunna säga, för de senaste åren har en rad nya fjäderprydda medlemmar välkomnats in i flocken. Från förälskade turturduvor till den finurliga lunnefågeln. Den nyaste familjemedlemmen är Sparvarna, som Kay Bojesen designade 1935 och som nu får ny luft under vingarna. Under våren 2016 lanserar Kay Bojesen Denmark den kvittrande nyheten, komplett med en landningsbana för de sju färgglada småfåglarna som är döpta efter veckodagarna.

Alla fåglar i paketet är döpta efter en veckodag och har en magnet som ser till att inga sparvar flyger av brädan utan sitter fint på sin plats i bokhyllan eller på soffbordet. Man kan naturligtvis ställa upp sparvarna efter eget tycke, men när man placerar dem i rätt ordning får de minsta Kay Bojesen-fansen ett okonventionellt och lekfullt sätt att lära sig veckodagarna på. Och dessutom får även den gråaste måndag en liten färgklick.

Kay Bojesens Sparvar (H: 6 cm) kostar 1695 SEK (rek. pris) för sju stycken med tillhörande bräda.

Sparvarna är tillverkade i målat bokträ. Det sitter magneter i fåglarna och brädan.

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør,

Kay Bojesens melaminset

Kay Bojesen på barnens nivå

Kay Bojesen är känd för sitt särpräglade designmantra: det ska vara ”cirkus i sakerna” och god design ska ha ett genomgående leende. Den humoristiska inställningen till konsthantverk överskuggade dock aldrig Kay Bojesens fokus på estetik och funktion. Självklart gällde det även när han designade för barn, för Kay Bojesen var mycket intresserad av didaktik och moderna pedagogiska principer. Som en hyllning till att lära genom lek lanserar Kay Bojesen Denmark i vår Kay Bojesens oemotståndliga barnservis i melamin, som sätter alfabetet och klockan på menyn och gör måltiden till ett kreativt inslag i familjens vardag. 

Kay Bojesens barnservis är en självskriven present till alla nyfikna barn och deras designälskade föräldrar. Den säljs i en vacker presentask.

Kay Bojesens melaminset består av tallrik (Ø 22 cm), djup tallrik (Ø 18,4 cm) och kopp (22 cl) och kostar 379 SEK (rek.pris).

Delarna kan diskas i maskin i upp till 55 grader men får inte användas i mikrovågsugn.

Setet finns i butik från början av mars 2016.

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør, hest

HÄST

Kay Bojesen till häst

Det sägs att man inte kan lära gamla hästar nya konster. Det gäller som tur är inte i Kay Bojesens äventyrliga djurcirkus, där en stolt springare från 1930-talet i höst galopperar in i manegen och utan tvekan tar både nya och gamla designryttare med storm. Hästen ingår i Kay Bojesen Denmarks familj där många hovdjur med hög mankhöjd ingår, från zebra till gunghäst. Serien är tillverkad i oljat valnötsträ och nu läggs ännu en familjemedlem till i Bojesens mörka träuniversum, där även taxen har sin plats. 

Kay Bojesen är berömd för sin förmåga att väcka trä till liv, och med stela, skeva ben och markerad manke har även Hästen berörts av Kay Bojesens magiska ”touch”. Träfiguren står visserligen orörlig, men den är ändå full av liv. Med vakna ögon, böjd hals och majestätiskt höjd svans står hästen klar att sätta av i galopp vilket ögonblick som helst, och endast ett tunt lädersnöre tyglar fantasin och farten. Hästen är, precis som taxen Pind, tillverkad i massivt oljat valnötsträ som ger den en exklusiv känsla. Den är perfekt som prydnad på skrivbordet, i bokhyllan och i biblioteket, och passar förstås perfekt som present till designälskande cowboys och ryttare i alla åldrar.

Kay Bojesens häst (H: 14 cm) är tillverkad av massivt oljat valnötsträ och kostar 999 SEK (rek. pris). Den finns i butik från början av september 2015.

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør, hund

Hund Tim

Kay Bojesen lyfter fram ännu en hund

Om man känner till det minsta lilla om Kay Bojesens designvärld vet man att Bojesen var en stor djurvän. Under sin bana gav han liv åt ett helt menagerie av trädjur som alla är lika charmiga, från den exotiska elefanten till den trevliga taxen. I höst har Kay Bojesen Denmark hittat kopplet igen och lyfter fram en ny design från arkiven: Tim. En pigg och uttrycksfull terrier i miniatyrutgåva, som Kay Bojesen skapade 1935 och som trots sin lilla storlek är en stor nyhet.

Kay Bojesen gav själv den lille terriern Tim sitt namn och formgav den både i ljusa och mörka trätyper. Men alltid utan halsband och koppel, för Tim går alltid sin egen charmiga väg. Inte minst i höst, då Kay Bojesen Denmark skickar ut trähunden Tim på äventyr i två varianter, naturek och rökt ekträ, så att alla kan starta en Kay Bojesen-kennel med små fyrbenta vänner. Precis som Bojesens övriga träfigurer är Tim också en perfekt present – till födelsedagar, dop, konfirmation, jubileum och alla andra bemärkelsedagar då man kan behöva en trofast vän. 

Tim (H: 7,5 cm) är tillverkad i massivt trä och finns i en ljus och en mörk variant i naturek resp. rökt ekträ. Hundarna kostar 349 SEK (rek. pris) styck och finns i butik från mitten av augusti 2015.

 

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør,  tæppe, abe

PLÄD & SKALLRA

Kay Bojesens mjuka sida

Kay Bojesen var hela sitt liv svag för trä och hade en särskild talang för att väcka dess linjer till liv i allt från teak till ek. Med åren blev det en hel armé av ikoniska träfigurer, och nu firar Kay Bojesen Denmark designerns mjuka sida med en ny kategori till de minsta: plädar. Barnplädarna med illustrationer av Bo Bendixen finns i rött och blått och är därmed perfekta presenter till dop och födelsedagar. Gärna i kombination med höstens andra nyhet: en träskallra i obehandlad bok, designad av Bojesen år 1932.

Kay Bojesens barnpläd mäter 80 cm x 120 cm och finns i färgerna rött och blått. Pläden kostar 1299 SEK (rek. pris).

Kay Bojesens skallra (Ø: 8 cm) är tillverkad i obehandlat bokträ och kostar 399 SEK (rek. pris).

Båda nyheterna finns i butik från mitten av augusti 2015.

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør,  Kay Bojesen Zebra, nyhed

Zebra

Vårens vildaste trend

Kay Bojesens trädjur är kända och älskade över hela världen. Han hämtade inspiration till designen från flera kontinenter, och nu släpper Kaj Bojesen Denmark ut ännu ett djur i sitt ”designerzoo”: zebran. Den charmiga zebran var det första av de exotiska djur som Kay Bojesen designade 1935. Sedan har apan, elefanten och flodhästen anslutit sig, och nu skuttar ännu en fyrbent lekkamrat in från savannen till det moderna hemmet.

Kay Bojesen är känd för sin stora humor och enastående talang för att få träets linjer att le. Ingen kan på fullt allvar se på den runda, rofyllda zebran utan att dra på smilbanden. Med sina styva, snidade ben och raka ränder lever zebran upp till Kay Bojesens ideal om att träfigurerna inte ska vara helt realistiska. I gengäld är den full av charm och personlighet ut i minsta mulhår, och zebrans färger är något alldeles särskilt.

Kay Bojesens zebra (H: 14 cm) är tillverkad av massiv bok och kostar 749 kr (rek. pris).

Nyheten finns i butik från mitten av februari 2015.

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør,  Alfred, Kay Bojesen, sangfugl, træ

Alfred

En naturlig sångfågel

Ända sedan Kay Bojesens sångfåglar provade sina vingar inom designvärlden för första gången har de färggranna träfåglarna varit mycket omtyckta bland både stora och små.Varje säsong har flocken utökats med nya fåglar, senast var det den grå gammelfågeln Ernst, och nu har ytterligare en vingförsedd vän landat i stamträdet. Alfred har fått sitt namn efter Kay Bojesens barnbarns barnbarn, och är naturligt träfärgad precis som den första sångfågeln.

Sångfågeln Alfred är tillverkad i ek med en näbb i rökt ek, och de eleganta kontrasterna bär tydliga referenser till den aktuella ”scandicool”-trenden där man blandar naturmaterial som trä, betong och marmor i en effektfull hyllning till begreppet less is more…

I likhet med de övriga sångfåglarna Kay, Ernst, Peter, Ruth, Otto, Pop och Sunshine är Alfred en perfekt designgåva till bröllop, dop, födelsedagar, jubileumsfiranden och andra festligheter. Med den nya designfågeln kan man enkelt integrera trätrenden i det moderna hemmet på ett naturligt sätt!

Sångfågeln Alfred (H: 16 cm) är tillverkad i naturek med näbb och ben av rökt ek och kostar 899 kr. (rek. pris).

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør,  Studenterhue til abe, nyhed

Studentmössa

Apskön studentprylt

Kay Bojesens trädjur är kända och älskade över hela världen. Han hämtade inspiration till designen från flera kontinenter, och nu släpper Kaj Bojesen Denmark ut ännu ett djur i sitt ”designerzoo”: zebran. Den charmiga zebran var det första av de exotiska djur som Kay Bojesen designade 1935. Sedan har apan, elefanten och flodhästen anslutit sig, och nu skuttar ännu en fyrbent lekkamrat in från savannen till det moderna hemmet. 

En handmålad studentmössa i massivt trä med rött eller blått band beroende på vilket program den nyblivna studenten har gått. Mössan, som fästs med ett gummiband, passar till apor som är 20 cm stora och säljs i en presentask som pryder sin plats i studentbuketten eller på presentbordet, när sommarens kloka huvuden ska få sin belöning.

Kaj Bojesens studentmössa är tillverkad av massiv handmålad bok och kostar 129 kr (rek. pris).

Mössan finns i butik från och med början av mars 2015.

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør,  nyhed, alfabetklodser, kay bojesen, legetøj, miljø, leg, klodser, tekst med skygge, hvid baggrund ingen ramme

Alfabetklossar

Lek och lär med Alfabetklossar

Nu lanserar Kay Bojesen Denmark för första gången Alfabetklossarna. Klossarna såg dagens ljus i slutet av 1950-talet och än idag är den intelligenta designen full av lek och lärande för de minsta.
Designen sattes aldrig i produktion utanför klassrummet men den saken rättar Kay Bojesen Denmark nu till. Hösten 2014 återlanserar designverksamheten de vackra klossarna i gediget bokträ och bjuder därmed in alla barn till gammaldags s-t-a-v-n-i-n-g-s-l-e-k.
Kay Bojesen var en av Skandinaviens främsta funktionalister och hans arkitektur och formgivning kännetecknas av det enkla, arkitektoniska uttrycket. Så är även fallet med Alfabetklossarna som är enkla och intuitiva att leka med – och lära av. En uppsättning med klossar består av 33 raka och 33 svängda träklossar som sätts samman och bildar ett naivistiskt bokstavssystem. Bokstävernas enkla, geometriska former påminner om ett barns handstil och med en uppsättning klossar i händerna är det lätt att låta fantasin flöda. Kay Bojesen-klossarna är den perfekta presenten till barndop och födelsedagar, men med sina omisskännliga referenser till Bauhausstilen tilltalar de också vuxna designälskare.

Kay Bojesens klossar och förvaringslåda är tillverkade av behandlat bokträ och kostar 799 kr (rek. pris) för en låda med 33 raka och 33 svängda klossar, allt som allt 66 stycken.

Klossarna finns i butik från början av september 2014.

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør,  mellem abe, kay bojesen, ape, nyhed, hvid baggrund, uden ramme, familie, alle størrelser, skygge,

Apa

Mycket mer av apan

Efter flera år lanserar ännu en apa. Denna 28 cm långa apa blir mellanbarnet i skaran och som i de flesta familjer är släktskapet slående – precis som sina syskon är den nya apan tillverkad av teak och limbaträ av bästa kvalitet och förarbetet har gjorts av ett danskt svarveri.

Kay Bojesens apa (h: 28 cm) är tillverkad i massivt trä av teak och limbaträ och kostar 3950 kr (rek. pris).

Apan finns i butik från början av september 2014 men säljs i en begränsad utgåva om 500 stycken i samband med den aktuella Kay Bojesen-utställningen på Sophienholm i Lyngby, som varar från 28 juni till 21 september. De första 500 aporna har en numrerad etikett om halsen som bevisar att de är ”Made in Denmark” och att det här är ett äkta samlarobjekt. Aporna i den begränsade utgåvan säljs endast i Sophienholms museibutik samt hos Illums Bolighus i Köpenhamn och så långt lagret räcker.

Turtelduer, Kay Bojesen, Kongelig hofleverandør, dansk design, træfigurer, trædyr, lovebirds,

TURTURDUVOR

Turturduvor för designälskare

Turturduvan är känd inom både ornitologikretsar och mytologin för sitt livslånga parförhållande, och när Kay Bojesen Denmark lanserar sina turturduvor i vår får alla designälskare en riktig vän för livet. Turturduvan är en mindre version av den färggranna designsläktingen sångfågeln. Den tillverkas i tvåfärgat naturträ och säljs parvis som den ultimata gåvan till alla som är i färd med att ”sätta bo” – från bröllopspar till alla som flyttar in i ett nytt hem.

julemand med sæk og stok, kay bojesen, hvid baggrund med skygge, ingen ramme, stående, juleide, julegave ideer,

JULTOMTE

En trätomte till jul

Med hans faderliga attityd, sprudlande optimism och hans mantra om att god design ska vara personlig, varm och livlig så framstår Kaj Bojesen som allt utom träig! Ändå var alltid hans första val av material, genom hela hans yrkesliv, just trä. Kaj Bojesens produktion spänner över en enorm bredd: allt från lunnefåglar och sångfåglar till kaniner och coola apor. I höst utökar Kay Bojesen Denmark designfamiljen med ännu en medlem när originaltomten i trä från 1940-talet nylanseras med säck och käpp.

Kay Bojesen, Kongelig hofleverandør, træfigurer, sangfugl, Ernst, grå, hvid træfugl

Ernst

Sångfågelflockens nya överhuvud

I 2012 flög de kulörta sångfåglarna ut i världen och Kay Bojesen Denmark namngav dessa efter designerns egna familj. Nu landar ännu en fågel i stamträdet – det eleganta grå familjeöverhuvudet Ernst.

Den distingerade gentlemannen ”Ernst”, som med sina diskreta gråtoner och markant svarta näbb passar perfekt in i tidens grafiska interiörtrend. Ernst är döpt efter Kay Bojesens far. 

kay bojesen, kongelig hofleverandør, søpapegøje, træfigur, trædyr

LUNNEFÅGEL

En finurlig fågel

Förra året flög den färgglada sångfågeln in i familjen, och vi håller oss kvar bland fjäderprakten när vi presenterar Havspapegojan. Kay Bojesens kanske mest efterfrågade, ”bortglömda” modell, som han färglade 1954 tillsammans med teaterdekoratören Svend Johansen. Våren 2013 har turen kommit till havspapegojan, som Kay Bojesen skapade i kölvattnet efter apan, björnen och elefanten. Han gav den dock ett utseende som var helt annorlunda jämfört med de andra djuren.

sangfugle, kay bojesen, ruth, kay, ernst, pop, sunshine, songbird, i flok, uden baggrund med tekst

Näbbig nyhet

Under våren 2012 blåser Kay Bojesen Denmark luft under vingarna på en glad nyhet för både stora och små: Songbird – ett hittills okänt designföremål som Kay Bojesen skapade på 1950-talet, men som aldrig tidigare tagits i produktion. Vi hälsar Ruth, Pop, Otto, Kay, Peter och Sunshine varmt välkomna till Bojesens förunderliga djurfamilj och förutspår att de sex färgglada personligheterna snabbt kommer att få vänner bland designälskare över hela världen.

SEDAN 1930

Dansk design

Kay Bojesen ett av Danmarks stora designernamn och hans konsthantverk bland de mest efterfrågade ibland dansk design.

KAY BOJESEN

Hitta återförsäljare

Flera butiker i Sverige säljer våra produkter. Hitta en nära dig.

VI ANVÄNDER COOKIES X