Pressmeddelanden

Kay Bojesen

Här hittar du de senaste pressmeddelandena om nya produkter från Kay Bojesen:

» Gå till presskontakt
»  tillgång till vår mediedatabas

Medium Björn

Säg hej till björngänget

HÖSTEN 2018

Kay Bojesens djurcirkus har en vitt förgrenad stamtavla som hyllar hela djurriket – från savannens djur till husdjur och fåglar. Bojesens universum är med andra ord en stor och lycklig familj. Flera av djuren har dessutom själva bildat familj, med designvarianter i olika storlekar och färger. Efter apflocken och den färgglada fågelkolonin är det nu den knubbiga björnens tur att växa till sig, när Kay Bojesen Denmark ger den kända designen i ek och lönn en fullvuxen björn på 25 cm.

Inspirationen till sin exotiska björn hämtade Bojesen på Köpenhamns Zoo, när björnungen Ursula stöttes bort av sin mamma och istället togs om hand av självaste zoodirektören och hans hustru. Den här solskenshistorien satte fart på Bojesens livliga fantasi, och han skapade den här mjuka björnen som är lätt att krama trots det hårda träet.

Nyheten finns i butik från mitten av september.

» Hitta hela pressmeddelandet här

Mini Tomtemössa

Vi lyfter på hatten för de minsta

HÖSTEN 2018

Kay Bojesens trädjur finns i alla former, från den stora elefanten till apan i miniatyr. Men de har en sak gemensamt. Oavsett storlek har de en stor personlighet som utstrålar dansk design i världsklass, och de har dessutom ärvt Bojesens berömda känsla för humor. Det gäller inte minst på julen, när apan och de andra djuren inte drar sig för att låna jultomtens luva och sprida julstämning överallt i hemmet. Djurfamiljens minsta medlemmar ska dock inte glömmas bort, och därför kompletterar Kay Bojesen
Denmark nu hatthyllan med en tomteluva i storlek XS som passar perfekt på miniapans och turturduvornas huvuden.

I höst har det apsköna tillbehöret nämligen åkt en vända i torktumlaren och krympt, så att luvan passar apafamiljens allra minsta medlem. Den handmålade rödvita luvan hålls på plats med en praktiskt elastisk rem under hakan, så det är bara att du svingar dig ut i designdjungeln.

Nyheten finns i butik från mitten av september.

» Hitta hela pressmeddelandet här

Stor personlighet i miniformat

Apa

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør, abe

Våren 2018

Kay Bojesen är upphovsmannen till en hel rad ikoniska träfigurer, men det är framför allt Apan som blivit hans signaturdesign. Det livliga lilla djungeldjuret såg dagens ljus för första gången 1951 och sedan dess har apfamiljen utökats ett flertal gånger. Idag finns den ikoniska träfiguren därför i flera storlekar och nu händer nya saker i släktträdet, när Kay Bojesen Denmark introducerar det ultimata tillskottet till familjen: En Apa i lillebrorsstorlek som förvandlar Kay Bojesens välkända design till ett charmerande miniformat.

Även om Apan krympt betydligt i förhållande till sitt ursprungliga format finns designens stora personlighet och charm kvar. Precis som sina större bröder plirar Apan livfullt med sina blanksvarta ögon medan de långa armarna svingar sig käckt från barnkammaren till hyllan och kontoret och troget följer sin ägare. Den nya storleken är dessutom enkel att placera överallt i inredningen – gärna som en del av ett stilleben med andra danska designklassiker i miniformat – smått är ju gott.

Kay Bojesen Denmark Apa (H: 9,5 cm) i teak och limba kostar SEK 699,00 (rek. pris) och finns i handeln från början av mars.

» Hitta hela pressmeddelandet här

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør, abe

Bilar

Bojesens nya hästkrafter

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør, biler

HÖSTEN 2017

Kay Bojesen hade full fart på produktionen under hela sin karriär. När han gick bort lämnade han efter sig över 2 000 arbeten i allt från silver till trä, och i samarbete med den världsberömde designerns efterlevande har Kay Bojesen Denmark kunnat hålla samma höga hastighet och löpande gjort nylanseringar av designerns populäraste föremål. I höst kommer turen till en helt ny kategori, när Kaj Bojesen Denmark kör fram två bilar ur garaget som lär tilltala alla med ett intresse för hästkrafter. De två nya bilarna är tillverkade utifrån Bojesens originalskisser och finns i två storlekar, i obehandlat ekträ samt målat bokträ med rutor av plexiglas.

Kay Bojesen designade de avancerade men ändå vänliga bilarna för lite äldre barn, som vuxit ifrån klossar på stora hjul och istället ville ha kraftfulla motorer som kunde duga åt en superhjälte. I dag har Kay Bojesens design dock till slut flyttat ut ur leksaksvärlden och in bland designergadgets, där både den stora bilen i naturträ och den mindre, målade är på väg att bli kultförklarade hos samlare och alla andra som vill ha en fartfylld inredning med små, välvalda föremål.

» Hitta hela pressmeddelandet här

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør,

Apa

Mer aplek

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør, abe

HÖSTEN 2017

Kay Bojesens apa var från början tänkt som en finurlig krok till barnkläder. Istället blev den karismatiska träfiguren som bekant ett slags gadget, och i dag är apan en designikon med fans över hela världen. Under de senaste åren har Kay Bojesen Denmark utvidgat apflocken med flera artfränder, och nu kommer ännu en fin nyhet ur stamträdet. I höst lanserar varumärket nämligen hela två apor i nya materialkombinationer, ek/lönn och ek/rökt ek, som känns bekanta med tanke på sina berömda bröder, men samtidigt intar den nordiska inredningen på nya sätt. De lär snabbt hitta sin egen plats i apflocken!

Även om höstens två nyheter är tvillingar rent designmässigt är de långt ifrån överens. Den ljusa apan svingar sig rakt in i Scandinavian Living-stilen, där den blandas med både nya och gamla möbelklassiker, medan den mörka apan intar bostaden med ett exotiskt och djupt färgspel som kan spåras till apans ursprung djupt inne i designdjungeln. Apbröderna är dock ense om två viktiga saker: hyllningen till det goda hantverket och de exklusiva naturmaterial som gör designen mycket hållbar. Träet åldras med trendig patina, som bara en äkta klassiker kan.

» Hitta hela pressmeddelandet här

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør, abe

Nissemor

En maka till jultomten

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør, jul

EFTERÅR 2017

Många designälskare är närmast förälskade i Kay Bojesens träfigurer. Det gäller inte minst den jovialiska och hjärtliga jultomten som Kay Bojesen tecknade på fyrtiotalet och som sedan dess har pånyttfötts till alla julfans stora glädje. Men även den mest stressade jultomte kan känna sig ensam och längta efter att dela risgrynsgröten med någon. Därför lanserar Kay Bojesen Denmark nu en maka till jultomten, som med skeden i högsta hugg gör julen till kärlekens fest. Nissemor är en ny design som skapats som jultomtens avbild, i linje med Kay Bojesens design-DNA. Den sprider garanterat massor av julkärlek.

Som en kvinnlig variant av jultomten har Nissemor samma leende och livfulla linjer i träet som kännetecknar Kay Bojesens träarbeten, och gör dem till något mellan fantasifigurer och designobjekt. Nissemor är samtidigt full av ljuvhet och håller huvudet högt – julstämningen infinner sig omedelbart när hon stiger in på bordet, i fönsterskärmen eller i mysiga hörn i vinter. Hon kan komplettera sin bättre hälft jultomten eller stå för sig själv. Nissemor startar egna traditioner, fulla av julkänsla och girl power.

» Hitta hela pressmeddelandet här

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør, jul

Bilder

Karismatisk kusin

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør, abe

HÖSTEN 2017

Da Kay Bojesen Denmark i foråret føjede en ny kategori til Kay Bojesen universet – gallerivarerne – ramte brandet bogstavelig talt hovedet på sømmet. Både nye og gamle Bojesenfans elsker tanken om at få de ikoniske trædyr op at hænge, og efter den grafiske zebra er turen kommet til dyreflokkens overhoved, Aben, der får sin debut på lærredet med fire forskellige motiver. Billederne er trykt på kanvas med ramme af træ og ophæng i lædersnor, som vi kender det fra skolestuens gamle landkort, for tanken bag kollektionen er netop at fusionere retroglæde og modernitet til et udtryk, der passer over hele boligen.

När man säger Kay Bojesen är det många som omedelbart säger ”apan”. Även om Kay Bojesen designade otroligt många saker under sin långa karriär är det ändå apan som går i täten för hans världsberömda designuniversum. Denna stjärnstatus gör nu att den muntra apan får bli fotomodell för en dag. Resultatet är tre olika foton och en fotograferad blyertsteckning, som lanseras som den andra grenen i stammen på Kay Bojesen Denmarks nya gallerikollektion. Med sina naivistiska och människoliknande motiv får de en självklar plats i hjärtat på alla apälskare.

» Hitta hela pressmeddelandet här

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør,

ILLUSTRATIONER

Kay Bojesens nya verk

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør, zebra

VÅR 2017

Det grafiska är ett återkommande element inom nordisk inredning och detta förstärks just nu av en stark trend: litografier och fotografier. Moderna konstverk med tydliga och monokroma uttryck ger inredningen personlighet, precis som apan, flodhästen och alla andra träfigurer från Kay Bojesen har gjort i decennier. Därför lanserar Kay Bojesen Denmark nu även galleriprodukter i sitt sortiment. Först ut på duken är Zebran, som tolkas i tre motiv och tre storlekar: Som modernt foto av den prisbelönta fotografduon hagedornhagen samt som papperskonst och kolskiss avfotograferad från Kay Bojesens egna arbetspapper.

Lanseringen av galleriprodukterna från Kay Bojesen på kanvas väcker liv i Bojesens motiv, vars stil och storlekar passar både barn och vuxna, nostalgiker och modernister. De snygga tavlorna i retrostil har skapats på kanvas med lister av ekträ och läderupphängning. De har inspirerats av gamla skolkartor, men nu är det designälskarna som får slå sig ned i skolbänken för en lektion i Kay Bojesens nya verk.

»Hitta hela pressmeddelandet här

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør, zebra

Måsen

Den makalösa måsen

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør,

VÅR 2017

Kay Bojesen designade Måsen till Snedkerlaugets jubileumsutställning 1954. Den gråklädda fågeln släpptes dock inte lös på egen hand utan fick sällskap av 22 artfränder som hängde ned från taket som dekoration. De livliga ögonen och den knallgula näbben gör att man nästan kan se flocken svepa hastigt genom utställningslokalen, och nu får Måsen chans att skaka om inredningen igen. Det kan den göra ensam eller med sina syskon från boet, eftersom Kay Bojesen Denmark förutom att återskapa den ursprungliga måsen även kompletterar designen med två mindre storlekar.

Precis som tidigare tillverkas Måsen i målad bok och hängs upp i specialtillverkade fjädrar, som gör att Måsen rör sig på ett böljande och lugnt sätt när den hänger vaksamt i luften eller får en kärleksfull klapp på näbben. Måsen passar som dekoration i hemmets alla fönster och hörn. Kanske passar den extra bra i köksfönstret så att den kan kika ut på artfränderna i trädgården, eller i barnrummet där tre måsar kan skapa en perfekt oreda för designälskande föräldrar och som underhåller de yngsta när de ligger i sängen och tittar upp i taket.

» Hitta hela pressmeddelandet här

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør,

Sparvpar med magnet och Sparvar på kvist

Småfåglar för vårblommor och vårkänslor

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør,

VÅR 2017

Fågeln har de senaste åren varit ett populärt inredningsmotiv, från grafiska fjädertryck till exotiska tapeter och vaksamma ugglor, men Kay Bojesen fick upp ögonen för fåglar redan på sin tid. Från sin altan i området Bellavista hade han utsikt över Öresund, där måsar och småsparvar tumlade runt. Han inspirerades av sitt eget ”rede” när han skapade många av sin humoristiska trädesigner. Det gäller inte minst den karismatiska och knallgula sparven som Kay Bojesen Denmark låter pröva sina vingar i vår, i den ursprungliga storleken och färgen och på kvist, precis som man gjorde i Bojesens eget hem. Här placerades den iögonfallande fågeln i blommor och växter och gav en kvittrande känsla i blomkrukshöjd – alltid med glimten i ögat som kännetecknar Bojesens design. En annan design från Kay Bojesen som väcker känslor är vårens förälskade Sparvpar. Till skillnad från den målade släktingen är dessa två turturduvor gjorda i tvåfärgat naturträ och är definitivt tilldragande: En magnet i botten av fåglarna drar dem mot varandra och samlar dem samtidigt i flocken tillsammans med de andra sparvarna, som finns i sju olika färger med tillhörande magnetisk ”landningsbana”. .

» Hitta hela pressmeddelandet här

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør,

Pläd

Arketypisk Bojesen-pläd

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør, Plaid, Kay Bojesen, grå

HÖSTEN 2016

Kay Bojesen är känd som pionjär inom dansk funktionalism och ses som stamfadern till en stor familj av träfigurer. Han hämtade inspiration från när och fjärran, och Kay Bojesens djur är alla olika – från de färgglada sångfåglarna till den exotiska apan och den godmodiga taxen. Men alla medlemmar i Kay Bojesens djurcirkus har samma charm och är ofta skapade med samma cirkulära form som utgör den eleganta grunden för höstens mjukaste nyhet från Kay Bojesen Denmark: en vändbar pläd i lammull. 

De stiliserade skisserna framträder elegant mot bakgrunden av jacquardvävd lammull, som gör pläden vändbar, och designuttrycken blir då mycket olika på den mörkgrå och ljusgrå sidan. De trendiga och aktuella gråtonerna har sina rötter i Pantone-skalan och är inspirerade av den egna familjen – sångfågelflockens förnäma överhuvud Ernst har en målad fjäderdräkt där kroppen har samma mörkgrå och huvudet samma ljusgrå färg.

» Hitta hela pressmeddelandet här

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør, Plaid, Kay Bojesen, grå

Skidåkarna ”Datti” og ”Boje”

Paråk i pisten

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør,

HÖSTEN 2016

Kay Bojesen hittade oftast inspirationen till sina ikoniska träfigurer i djurriket, men hans stora arkiv är även fullt av exempel på fyrhjuliga och tvåbenta figurer. Däribland Skidåkarna, som Kay Bojesen skapade med sin son och svärdotter som förebilder i slutet av 1940-talet. Nu gör det färggranna paret comeback i pisten – Kay Bojesen Denmark tillverkar Datti och Boje som en hyllning till den sportiga sidan av Danmarks berömda funktionalist.

Datti och Boje liknar inte människor, men är ändå mycket mänskliga när de med intensiv blick, energiskt kroppspråk och snabba skidor gör sig redo att skida in överallt i hemmet, från fönsterkarmen till skrivbordet och bokhyllan. Det färgrika, handmålade bokträt gör figurerna till ett iögonfallande designstatement i inredningen och figurerna utstrålar en känsla av nordiska folksagor med käcka toppluvor och klädsamma mönster.

» Hitta hela pressmeddelandet här

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør,

Flodhästen

En ordentlig munsbit

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør, Flodhest, Kay Bojesen

HÖSTEN 2016

Även om träfigurerna i Kay Bojesens djurfamilj har massor av livlig charm har tanken aldrig varit att de ska vara naturtrogna. Tvärtom ville Kay Bojesen skapa fantasifulla varianter av djuren, och i höst får Kay Bojesen Denmark kreativ frihet att presentera en zoologisk sensation: en svart flodhäst, där den klassiska flodhästen fått ett lager svart tavelfärg för lek, lärande och korta meddelanden. Flodhästens nya funktion gör den till en naturlig samlingspunkt för hela familjen, där den på ett oemotståndligt sätt påminner om att köpa mjölk, tar emot anteckningar under telefonsamtal eller lär de minsta barnen att stava, helt i linje med Kay Bojesens moderna, didaktiska principer. Tanken om intuitivt lärande i vardagen var en central del i flera av Kay Bojesens barndesigner, från alfabetsklossarna till ABC-stället. Med den nya flodhästen finns stora möjligheter att lära sig för barn i alla åldrar. 

 

» Hitta hela pressmeddelandet här

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør, Flodhest, Kay Bojesen

Hästen

Kay Bojesen galopperar igen

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør, Hest, Kay Bojesen, lys

HÖSTEN 2016

Kay Bojesen är känd för sin förmåga att få träets linjer att le, och för sin stora fantasi som aldrig tog paus, inte heller på fritiden eller på semestern. I en intervju med Nationaltidende 1944 pekade Kay Bojesen själv på sin stora personliga utmaning med att ”hålla min driftighet i tömmarna” och idag kan vi glädjas åt att han lät kreativiteten löpa fritt och bland annat utformade Hästen på 1930-talet. 

Den gladlynta och humoristiska designern svingade sig aldrig upp i sadeln själv, utan föredrog att med båda fötterna på jorden, högt hållen cigarr och ännu högre kreativt flöde skapa några av de mest ikoniska produkterna i dansk designhistoria. I höst rider hela Danmarks ”lekfarbror” vidare och en ny häst flyttar in i stallet. Den ljusa springaren har skapats i obehandlad bok, och delar stamtavla med den mörka hästen med lädertyglar som redan finns i Kay Bojesen Denmarks sortiment

 

» Hitta hela pressmeddelandet här

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør, Hest, Kay Bojesen, lys

Tomteluva

Jul i designjungeln

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør,

 HÖSTEN 2016

Kay Bojesens ikoniska träapa har en stående inbjudan under julgranar över hela världen. För vissa är årets julklapp början på en ny och livslång vänskap, medan andra utökar apfamiljen med fler medlemmar i olika storlekar. Apan är kort sagt en del av den nordiska designerjulen och i höst tar Kay Bojesen Denmark populariteten till nya höjder med lanseringen av den ultimata accessoaren för alla Kay Bojesen-fans: En handmålad tomteluva till den välkända apan, eller varför inte till ett annat djur från designcirkusen, såsom sångfåglarna eller elefanten.

Även om apan utan tvekan är Kay Bojesens mest berömda träfigur finns det också ett enormt stort intresse för hans övriga arbeten. Gamla och nya fans lägger löpande till nya djur i sina samlingar och därför har tomteluvan naturligtvis en design som passar många av Kay Bojesens skapelser: Apan, björnen, elefanten, flodhästen, hunden, sångfåglarna och kaninen. Goda vänner delar nämligen gärna garderob, och med höstens nyhet kan alla designälskare få julstämning direkt med luvan i topp. 

 

 » Hitta hela pressmeddelandet här

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør,

Sparvar

Sparven gör åter entré i Kay Bojesens djurcirkus

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør, Kay Bojesen, spurve

VÄR 2016

Kay Bojesens berömda djurcirkus bjuder ständigt in nya medlemmar i manegen. Eller i voljären, skulle man kunna säga, för de senaste åren har en rad nya fjäderprydda medlemmar välkomnats in i flocken. Från förälskade turturduvor till den finurliga lunnefågeln. Den nyaste familjemedlemmen är Sparvarna, som Kay Bojesen designade 1935 och som nu får ny luft under vingarna. Under våren 2016 lanserar Kay Bojesen Denmark den kvittrande nyheten, komplett med en landningsbana för de sju färgglada småfåglarna som är döpta efter veckodagarna.

Alla fåglar i paketet är döpta efter en veckodag och har en magnet som ser till att inga sparvar flyger av brädan utan sitter fint på sin plats i bokhyllan eller på soffbordet. Man kan naturligtvis ställa upp sparvarna efter eget tycke, men när man placerar dem i rätt ordning får de minsta Kay Bojesen-fansen ett okonventionellt och lekfullt sätt att lära sig veckodagarna på. Och dessutom får även den gråaste måndag en liten färgklick.

» Hitta hela pressmeddelandet här

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør, Kay Bojesen, spurve

Melaminset

Kay Bojesen på barnens nivå

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør, Spurve, Kay Bojesen

VÄR 2016

Kay Bojesen er kendt for sit karakteristiske designmantra om, at der skal være ”cirkus i tingene”, og at linjerne på godt design bør smile. Den humørfyldte tilgang til kunsthåndværket overskyggede dog aldrig Kay Bojesens fokus på æstetik og funktionalitet. Heller ikke når han skabte design til børn, for Kay Bojesen var stærkt optaget af didaktik og moderne pædagogiske principper. Som en hyldest til indlæring gennem leg lancerer Kay Bojesen Denmark dette forår Kay Bojesens uimodståelige børneservice i melamin, der sætter alfabetet og klokken på menuen og gør måltidet til et kreativt indslag i familiens hverdag. 

I linje med Kay Bojesens kända formspråk har servisens bokstäver och siffror en enkel, arkitektonisk utformning som gör dem grafiskt vackra och enkla för barnet att avkoda, leka med och lära av.

» Hitta hela pressmeddelandet här

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør, Kay Bojesen, børnesæt, stel

Hest

Kay Bojesen helt til hest

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør, hest

HÖSTEN 2015

Det sägs att man inte kan lära gamla hästar nya konster. Det gäller som tur är inte i Kay Bojesens äventyrliga djurcirkus, där en stolt springare från 1930-talet i höst galopperar in i manegen och utan tvekan tar både nya och gamla designryttare med storm. Hästen ingår i Kay Bojesen Denmarks familj där många hovdjur med hög mankhöjd ingår, från zebra till gunghäst. Serien är tillverkad i oljat valnötsträ och nu läggs ännu en familjemedlem till i Bojesens mörka träuniversum, där även taxen har sin plats.

Kay Bojesen är berömd för sin förmåga att väcka trä till liv, och med stela, skeva ben och markerad manke har även Hästen berörts av Kay Bojesens magiska ”touch”. Träfiguren står visserligen orörlig, men den är ändå full av liv. Med vakna ögon, böjd hals och majestätiskt höjd svans står hästen klar att sätta av i galopp vilket ögonblick som helst, och endast ett tunt lädersnöre tyglar fantasin och farten. Hästen är, precis som taxen Pind, tillverkad i massivt oljat valnötsträ som ger den en exklusiv känsla. Den är perfekt som prydnad på skrivbordet, i bokhyllan och i biblioteket, och passar förstås perfekt som present till designälskande cowboys och ryttare i alla åldrar

» Hitta hela pressmeddelandet här

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør, hest

Hund

Kay Bojesen lyfter fram ännu en hund

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør, hund

HÖSTEN 2015

Om man känner till det minsta lilla om Kay Bojesens designvärld vet man att Bojesen var en stor djurvän. Under sin bana gav han liv åt ett helt menagerie av trädjur som alla är lika charmiga, från den exotiska elefanten till den trevliga taxen. I höst har Kay Bojesen Denmark hittat kopplet igen och lyfter fram en ny design från arkiven: Tim. En pigg och uttrycksfull terrier i miniatyrutgåva, som Kay Bojesen skapade 1935 och som trots sin lilla storlek är en stor nyhet.

Kay Bojesen gav själv den lille terriern Tim sitt namn och formgav den både i ljusa och mörka trätyper. Men alltid utan halsband och koppel, för Tim går alltid sin egen charmiga väg. Inte minst i höst, då Kay Bojesen Denmark skickar ut trähunden Tim på äventyr i två varianter, naturek och rökt ekträ, så att alla kan starta en Kay Bojesen-kennel med små fyrbenta vänner. Precis som Bojesens övriga träfigurer är Tim också en perfekt present – till födelsedagar, dop, konfirmation, jubileum och alla andra bemärkelsedagar då man kan behöva en trofast vän. 

» Hitta hela pressmeddelandet här

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør, hund

Plaider & rangle

Kay Bojesens bløde side

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør,

HÖSTEN 2015

Kay Bojesen var hela sitt liv svag för trä och hade en särskild talang för att väcka dess linjer till liv i allt från teak till ek. Med åren blev det en hel armé av ikoniska träfigurer, och nu firar Kay Bojesen Denmark designerns mjuka sida med en ny kategori till de minsta: plädar. Barnplädarna med illustrationer av Bo Bendixen finns i rött och blått och är därmed perfekta presenter till dop och födelsedagar. Gärna i kombination med höstens andra nyhet: en träskallra i obehandlad bok, designad av Bojesen år 1932.

Beroende på ålder kan man gosa med barnpläden i barnvagnen, på soffan och på golvet, medan lite större barn ordnar mjuka sittplatser med pläden över ryggen i små trä- och rottingmöbler eller tar en tupplur insvept i drömskt tyg.
Som en extra designdetalj är Kay Bojesen Denmarks barnpläd vävd med jacquardteknik. Det innebär att båda sidorna av pläden är lika fina, och att den kan vändas så att motsatt sida med en annan färg hamnar överst. Den korthåriga, mjuka kvaliteten gör dessutom att pläden inte kliar när de yngsta ska hållas varma i barnvagnen eller sulkyn.

Skallran är tillverkad i obehandlat bokträ som åldras vackert och avsiktligt lämnas i sin naturliga färg. Kay Bojesen var nämligen övertygad om att barnens fantasi räcker för att se världen i färger, precis som han själv gjorde med sin färgstarka personlighet.

» Hitta hela pressmeddelandet här

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør, hest

Zebra

Vårens vildaste trend

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør,  Kay Bojesen Zebra

VÄR 2015

Kay Bojesens trädjur är kända och älskade över hela världen. Han hämtade inspiration till designen från flera kontinenter, och nu släpper Kaj Bojesen Denmark ut ännu ett djur i sitt ”designerzoo”: zebran. Den charmiga zebran var det första av de exotiska djur som Kay Bojesen designade 1935. Sedan har apan, elefanten och flodhästen anslutit sig, och nu skuttar ännu en fyrbent lekkamrat in från savannen till det moderna hemmet. 

Som sina kamrater är zebran gjord för att ge liv och glädje till presentbordet vid alla viktiga dagar i livet – från barndop till konfirmation och födelsedagar. Vårens nyhet lockar alla som vill utöka sin Kay Bojesen-samling och ge de andra exotiska djuren i flocken – den liansvingande apan, den tjockhudade elefanten och flodens konung, flodhästen – en ny randig lekkamrat.

» Hitta hela pressmeddelandet här

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør,  Kay Bojesen Zebra, nyhed

Alfred

En naturlig sångfågel

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør,  Alfred, Kay Bojesen, sangfugl, træ

VÄR 2015

Ända sedan Kay Bojesens sångfåglar provade sina vingar inom designvärlden för första gången har de färggranna träfåglarna varit mycket omtyckta bland både stora och små.Varje säsong har flocken utökats med nya fåglar, senast var det den grå gammelfågeln Ernst, och nu har ytterligare en vingförsedd vän landat i stamträdet.Alfred har fått sitt namn efter Kay Bojesens barnbarns barnbarn, och är naturligt träfärgad precis som den första sångfågeln.

I likhet med de övriga sångfåglarna Kay, Ernst, Peter, Ruth, Otto, Pop och Sunshine är Alfred en perfekt designgåva till bröllop, dop, födelsedagar, jubileumsfiranden och andra festligheter. Med den nya designfågeln kan man enkelt integrera trätrenden i det moderna hemmet på ett naturligt sätt!

» Hitta hela pressmeddelandet här

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør,  Alfred, Kay Bojesen, sangfugl, træ

Studentmössa

Apskön studentpryl

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør,  Studenterhue til abe

VÄR 2015

Apan är Kay Bojesens mest kända träfigur som hittills har sålts i över 300 000 exemplar, så det är helt säkert att några av dem hänger med en av sommarens studenter. Den pigga vännen är till stor hjälp när man pluggar, och när studenterna springer ut är det inte bara de som förtjänar att få en mössa – självklart ska apan också få en. Därför lanserar Kay Bojesen Denmark nu den ultimata studentprylen till alla designälskare: en apskön handmålad studentmössa i massivt trä.

Som en hyllning till en trofast vän, och till de flitiga studenter som springer ut varje sommar, lanserar Kay Bojesen Denmark nu den ultimata accessoaren till träapor och plugghästar. En handmålad studentmössa i massivt trä med rött eller blått band beroende på vilket program den nyblivna studenten har gått. Mössan, som fästs med ett gummiband, passar till apor som är 20 cm stora och säljs i en presentask som pryder sin plats i studentbuketten eller på presentbordet, när sommarens kloka huvuden ska få sin belöning.

» Hitta hela pressmeddelandet här

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør,  Studenterhue til abe, nyhed

Alfabetklossar

Lek och lär med Alfabetklossar

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør,  nyhed, alfabetklodser, kay bojesen, legetøj,

HÖSTEN 2014

Kay Bojesens berömda träfigurer omnämns ofta som ”leksaker” men vakten, apan och de andra djuren är först och främst designföremål som tilltalar barnet i oss alla. Kay Bojesen skapade emellertid även design för lek och nu lanserar Kay Bojesen Denmark för första gången Alfabetklossarna. Klossarna såg dagens ljus i slutet av 1950-talet och än idag är den intelligenta designen full av lek och lärande för de minsta.

Kay Bojesen har alltid varit känd och älskad för att han närmade sig design på ett lekfullt sätt. ”Det ska vara cirkus i det”, sa han gärna – men det låg också allvar bakom leken hos den humorfyllde formgivaren. Kay Bojesen var en anhängare av moderna pedagogiska principer och han skapade under årens lopp en rad designföremål som förenar lek och lärande. Bland dessa hittar vi ”Alfabetklossarna” som Bojesen utvecklade som ett redskap för stavningsinlärning i den danska folkskolan och senare i många förskolor. Designen sattes aldrig i produktion utanför klassrummet men den saken rättar Kay Bojesen Denmark nu till. Hösten 2014 återlanserar designverksamheten nämligen de vackra klossarna i gediget bokträ och bjuder därmed in alla barn till gammaldags s-t-a-v-n-i-n-g-s-l-e-k. Föräldrar med förkärlek för god design får så klart också vara med och leka.

» Hitta hela pressmeddelandet här

 

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør,  nyhed, alfabetklodser, kay bojesen, legetøj, miljø, leg, klodser

APA

Mycket mer av apan

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør,  mellem abe, kay bojesen, ape, nyhed, hvid baggrund, uden ramme med skygge

HÖSTEN 2014

Apan är utan tvivel Kay Bojesens mest berömda träfigur. Fler än 300 000 apor leker sig idag genom livet på kontor, i bokhyllor och i barnrum världen över. Den lilla liansvingaren har nämligen blivit en internationell designikon och en symbol för det allra bästa inom dansk design. Den stora kärleken till den lilla träfiguren har nu fått Kay Bojesen Denmark att utvidga flocken och lansera en ny apa i en mellanstor storlek på 28 cm.

Kay Bojesen är känd som ”det goda humöret i dansk design”. Som designer hade han en särskild förmåga att med glimten i ögat ge liv åt träet och man kan nästan inte undgå att le när man tittar på hans berömda apa med dess pepparkornsögon och runda kropp. Apan såg dagens ljus för första gången 1951 och enligt historien skapade Kay Bojesen den ursprungligen som en klädhängare att visas upp på en barnmöbelutställning. Tanken var att apans långa armar skulle sänka ner hängaren till barnens höjd, så att de skulle kunna hänga mössa och halsduk på apans korta ben. Idag har vi också massor av andra funktioner och historier att hänga upp på den berömda designen. Den lilla apan med den stora personligheten är nämligen en perfekt gåva för speciella tillfällen som t.ex. dop, konfirmation, bröllop, jubileum och studenten – en trofast vän som följer oss genom hela livet.

» Hitta hela pressmeddelandet här

Kay, Kay Bojesen, Dansk, træfigurer, dansk design, Kongelig hofleverandør,  mellem abe, kay bojesen, ape, nyhed, hvid baggrund, uden ramme, miljø, abefamilie, familie, dekoration, nyhed

Kay Bojesen

Danmarks hittills största utställning

Kay Bojesen siddende i haven med stråhat og træabe

Fram till den 21 september 2014 presenterar Sophienholm i Lyngby Danmarks hittills största utställning av den legendariske designerns mest ikoniska föremål. Utställningen är ett charmerande och originellt universum av brukskonstföremål som förstärks av en boklansering om den färgstarke kulturpersonligheten Bojesen, som under sitt långa liv skapade apan, vakten, Grand Prix-besticken och mycket, mycket mer.

Kay Bojesen-utställningen på Sophienholm innehåller en mängd olika föremål från Kay Bojesens mångfaldiga designuniversum, därtill föremål ur Danmarks största privata samling.

Kay Bojesen-utställningen kan ses på Sophienholm under perioden 28 juni–21 september.

» Hitta hela pressmeddelandet här

selvportræt af kay bojesen

Små fåglar - stor nyhet

Turturduvor för designälskare

Kay Bojesen, Kongelig hofleverandør, træfigurer, lovebirds, træbjørn, bjørn i træ, kanin trækanin, pejs, stol, hjem, hygge

VÅR/SOMMAR 2014

Kay Bojesens djurcirkus har de senaste åren hälsat flera vingprydda varelser välkomna i familjen.

Senast gjorde Kay Bojesen Denmark stor succé när de färggranna sångfåglarna flög ut i världen, och nu kommer ännu en nyhet med näbb: turturduvorna. På grund av turturduvornas trofasta natur används de ofta som metafor för förälskade par, och de nya Kay Bojesen-designfigurerna i exklusivt trä är en villkorslös kärleksförklaring till den skandinaviska naturtrenden.

Den ljusa och mörka fågeln tillverkas i naturek och rökt ek med kontrastnäbb, och huvudet sitter löst så att det går att byta plats och därmed anpassa figurerna efter eget tycke.En kul detalj för alla som gillar inredning med en personlig prägel!   

» Hitta hela pressmeddelandet här

Kay Bojesen, Kongelig hofleverandør, træfigurer, lovebirds, træbjørn, bjørn i træ, kanin trækanin, pejs, stol, hjem, hygge

Ernst

Sangfugleflokkens nye overhoved

Kay Bojesen, Kongelig hofleverandør, træfigurer, sangfugl, Ernst, grå, hvid træfugl

SOMMAR 2014

Sommaren 2014 lanserar Kay Bojesen Denmark en nobel nyhet, när sångfågelfamiljen utökas med en sjunde medlem.

Den distingerade gentlemannen ”Ernst”, som med sina diskreta gråtoner och markant svarta näbb passar perfekt in i tidens grafiska interiörtrend.

Ernst är döpt efter Kay Bojesens far, som under flera år stod bakom den satiriska danska tidskriften ”Bläckfisken”, och den kända förläggarens goda humör, fantasi och lekfullhet gick i arv till hans berömda son. Det hedrar Kay Bojesen Denmark nu genom att tillägna den senaste sångfågeln till Bojesen senior och göra Ernst till flockens överhuvud.

» Hitta hela pressmeddelandet här

Kay Bojesen, Kongelig hofleverandør, træfigurer, sangfugl, Ernst, grå, hvid træfugl
SEDAN 1930

Dansk design

Kay Bojesen ett av Danmarks stora designernamn och hans konsthantverk bland de mest efterfrågade ibland dansk design.

KAY BOJESEN

Hitta återförsäljare

Flera butiker i Sverige säljer våra produkter. Hitta en nära dig.

VI ANVÄNDER COOKIES X